Minna Rautio

Paikallisjuna kärkihankkeeksi

Paikallisjunan myötä meidän kilpailukykymme paranisi asuinalueen valinnassa, samoin kävisi työntekijäsaatavuuden osalta, puhumattakaan siitä, että saisimme valtavan harppauksen elinvoiman kasvulle.

Kovasti on puhuttu kaksoisraiteen tulemisesta ja tahtotila sen saamiseksi Liminka-Oulu välille on tärkeä. Meillä Limingassa kaksoisraide on myös edellytys järkevälle ja tehokkaalle maankäytölle. Kaksoisraiteen rakentaminen ei kuitenkaan näytä aivan hetkeen toteutuvan, sillä Etelä-Suomen raidehankkeet näyttävät menevän luotijunan lailla edelle. Tämän vuoksi toivoisinkin, että meillä Oulun seudulla lähdettäisiin voimakkaasti viemään eteenpäin paikallisjunaliikenteen saamista välille Raahe-Liminka-Kempele-Oulu-Ii.

 

Junaraide meillä jo on, joten tarvitsemme vain asian voimakasta eteenpäin viemistä. Paikallisjuna olisi jo pelkästään seudun hiilineutraaliuden kannalta varsinainen ilmastoloikka eteenpäin.

Nokia rakentaa lähivuosina Teknologiakylän alueelle uudet toimitilat ja tuo tulleessaan alueelle tuhansia uusia työpaikkoja. Alueelle perustetaan uusia yrityksiä, olemassa olevat kasvaa ja palvelut kehittyvät. Mikä valtava mahdollisuus myös meille Liminkaan! Paikallisjunayhteys suoraan Ouluun ja Teknologiakylään toisi meille kilpailukykyä saada uusia asukkaita. Miksi Raahe? Raaheen kulkee paljon työntekijöitä, joilla ei juuri mahdollisuutta käyttää julkista liikennettä työmatkaansa. Tämä taas usein aiheuttaa sen, että taloudessa on oltava kaksi autoa, toinen kulkee Ouluun ja toinen Raaheen. Toki sama pätee useissakin perheissä, joissa kuljetaan töissä oman kotikunnan ulkopuolella. Mikäli useampi perhe voisi luopua toisesta autosta, perheen ostovoima lisääntyisi ja he voisivat käyttää enemmän rahaa myös paikallisiin palveluihin.

Tänä päivänä ihmiset viihtyvät luonnossa enemmän kuin koskaan. Meillä on olemassa maaseutuympäristö, luonto takapihalla ja kansainvälisesti arvokas kosteikko, Liminganlahti. Helposti saavutettavat, hyvät harrastusmahdollisuudet sekä kesällä että talvella, ovat askel hyvään elämään sekä hyvinvointiin. Viihtyisät asuinalueet, rauhaa ja hyvät paikalliset palvelut tarjoavat leppoisan ympäristön myös etätöiden tekemiselle.

Paikallisjunan myötä meidän kilpailukykymme paranisi asuinalueen valinnassa, samoin kävisi työntekijäsaatavuuden osalta, puhumattakaan siitä, että saisimme valtavan harppauksen elinvoiman kasvulle.

Kohdennetaan siis jatkossa paikallisjunan saatavuuteen yhtä paljon ja ehkä enemmänkin, kuin kaksoisraiteen saatavuuteen. Asukasmäärän ja elinvoiman kehittyminen voisi tuoda tulevaisuudessa mahdollisuuden täällä Limingassa vaikka omaan uimahalliin.

 

Minna Rautio

Limingan Kokoomuksen kuntavaaliehdokas